Case Study: Kansallismuseo: Rohkeus, rakkaus, vapaus! Muumit 75 Videotuotanto

Syksyllä 2020 museoiden jouduttua sulkemaan ovensa, piti näyttelyä varten keksiä vaihtoehtoinen ratkaisu. Rohkeus, rakkaus, vapaus! Muumit 75 -näyttely oli alkamaisillaan, mutta vieraita ei voitu päästää sisään tutustumaan Tove Janssonin vaiherikkaaseen elämään. Tämän vuoksi Kansallismuseo otti meihin yhteyttä vaihtoehtoisen ratkaisun vuoksi – mitäpä jos näyttely järjestettäisiinkin videoituna kaikille katsottavaksi, Suomeksi, Ruotsiksi, Englanniksi ja Japaniksi!

“Rohkeus, rakkaus, vapaus -näyttely antaa tilaa kokea erilaisia tunteita ja pohtia arvojen merkitystä niin itselle kuin yhteiskunnassa. Näyttely on samaan aikaan nostalginen, lohdullinen, ilahduttava. Tove Janssonin kirjojen tapaan kaikenikäisille tarkoitetun näyttelyn voi kokea ja tulkita monin eri tavoin.

Näyttelyn keskittyessä Muumien ohella heidän luojaansa – Tove Janssoniin ja tämän elämään, haluttiin myös näyttelyn esittelijäksi sopiva henkilö.

Kuka olisikaan parempi vaihtoehto kuin Tovea valkokankaalla esittänyt näyttelijä, sekä Muumipeikollekkin äänensä antanut Alma Pöysti.

Videomutoinen näyttely vie katsojan läpi Toven eri elämänvaiheiden, sekä avaa Muumilaakson hahmojen tarinoita ja taustoja. Huoneet pohjautuvat eri muumikirjoihin sekä Muumien elämänvaiheisiin. Videon tavoitteena oli avata näyttelyn yksityiskohtia tarkemmin, kuin ehkä vierailusi aikana voisit huomata. Tiesitkö esimerkiksi Tiuhdin ja Viuhdin salaisen rubiinin taustat? 

Näitä yksityiskohtia varten suunnittelimme Kansallismuseon kanssa käsikirjoituksen, joka paneutui tarinoiden taustoihin ja oikean elämän yhtäläisyyksiin. Tuotanto rakentui tämän suunnittelun pohjalta ja rakensi pohjan kuvakäsikirjoitukselle ja videon tarinalle. 

Kiireinen kuvauspäivä sisälsi paljon työtä. Videosta toteutettiin versiot suomeksi, ruotsiksi ja japaniksi, sekä tekstitetty versio englanniksi. Näin ollen Alman tuli kertoa samat asiat kahteen kertaan suomeksi ja ruotsiksi. Tämän lisäksi Ryota Yamaguchi esitteli museokierroksen vielä japaniksi. Kolmen esittelynauhoituksen lisäksi kuvituskuvan kuvaaminen kaikista yksityiskohdista, sekä voiceover nauhoitusten kasaaminen yhdessä päivässä vaatii tarkan aikataulutuksen. 

Suuren työmäärän palkitsi onnistuneet videot, joiden avulla museovierailijat voivat tutustua näyttelyyn vaikkeivat pääsekkään paikalle fyysisesti. Myös ulkomasille vieraille käännetyt versiot tuovat toivottavasti valoa varsinkin Muumiystävien elämään.

Näyttelytuotanto: 

Kansallismuseo

Taiteellinen toteutus ja näyttelyarkkitehtuuri:

Alexander Reichstein

Oppaat:

Alma Pöysti

Ryota Yamaguchi

Videokuvaus ja leikkaus: 

Pioneeri Production

Muumihahmot:

Moomin Characters Oy Ltd

Jos nämä aiheet kiinnostaa, tilaa uutiskirjeemme: